070-6552408 leif@liljeblad.info

”Fågelmöten jag minns”

är min senaste bok. Det har varit en spännande väg från det att jag fick idén till den färdiga boken. När jag började leta i min databank vad jag hade för minnen av fåglar som jag mött så blev jag förvånad över vad jag hittade. För det första att jag fann minnen så långt tillbaka och att de var så tydliga. Sedan förundrades jag över vad som egentligen gjorde att jag kom ihåg just dem och inte alla andra möten som jag haft. Jag måste ha mött tusentals fåglar.

Boken har formatet 24 gånger 27 cm. På de 187 sidorna har jag beskrivit med ord och bild, ( 44 akvareller och 44 oljemålningar, en blyertsteckning och två litografier) 49 speciella fågelmöten.

Boken ges ut av Votum &Gullers förlag

Priset är 350 kr och kan beställas via min mejladress leif@liljeblad.info (porto tillkommer)

Recension i Svensk Jakt nr 7 Juli 2012 av Jan Henricson

Att minnas sina fåglar.

”Konstnären Leif Liljeblad har i praktverket Fågelmöten jag minns lyckats skapa en fin harmoni av text och bilder. I boken, som ges ut av Votum&Gullers förlag, får läsaren följa med från svenska storskogars tjäderspel, via öländska strandängar till Afrikas savanner. Men Afrikas gamar hör till undantagen. Istället är det möten med svenska fåglar som dominerar denna trevliga bok där konstnärens tilltalande målningar i akvareller och olja är det som först fångar läsarens uppmärksamhet.Men också texterna är välskrivna. Med hjälp av dem får vi följa med Liljeblad till intressanta fågelmöten med storlom och trana, strömstare och kungsfiskare, samt ytterligare en lång rad bland de dryga 90 målningarna och 49 olika fågelminnen som boken innehåller.

Leif Liljeblad har sin ateljé i Adelövs gamla prästgård utanför Tranås. Flera av hans fågelmöten kommer från småländska och östgötska skogar och sjöar, men han har rest mycket för att möta nya utmaningar i sitt konstnärskap. Detta märks i Fågelmöten jag minns. Att välja någon särskild bild bland de många är inte lätt, men räven som kommer gående bland de obekymrade gravänderna vid Kapelludden på Öland kan sägas vara något alldeles extra.

Fågelmöten jag minns är Leif Liljeblads sjunde bok och han har haft en mängd utställningar. Bland annat har han ställt ut på Jönköpings länsmuseum, Tidö slott och Naturhistoriska riksmuseet.”