070-6552408 leif@liljeblad.info

Under ett års tid gjorde jag en akvarell för varje dag. Det var ett projekt som jag inte visste om jag skulle kunna gå i land med. Att finna motiv till varje dag var det inga problem med. Hade jag bara haft tid så skulle jag kunnat måla både fem och sex motiv varje dag. Det som var problemet var just tiden. En akvarell kräver sin tid. Även om det går fort att måla de olika momenten så måste den vila och torka där i mellan. Därför blev det så att jag hade flera akvareller på gång samtidigt. Det mest spännande var att gå ut och se vad som inspirerade mig den dagen, vilka motiv jag kunde finna och sedan fundera ut hur jag skulle angripa motivet på akvarellpappret för att få fram det uttryck i bilden som jag önskade. Jag blev tvungen att lösa problem som jag annars kanske hade undvikit genom att välja en annan teknik. Hur skulle jag få fram intrycket av en solbelyst grästuva, en nyponbuskes frostnupna blad, ett frostigt fårstängsel, snöfallets vita flingor, spindeltråds tunna strån i motljus, lavklädda grenar, höstens alla färgnyanser, kattens ljusa morrhår, snötyngda grena och så vidare. Varje dag gav jag mig i kast med ett nytt motiv med inställningen att inget är omöjligt. Det har gjort att jag utvecklat min speciella akvarellteknik, fram för allt hur jag sparar ut det vita, ljuset, i akvarellpappret. Att med duschflaskan blöta pappret  för att få färgerna och maskeringsvätskan att flyta ut på ett karakteristiskt sätt.

Efter bara några veckor insåg jag att detta kommer att bli en akvarellserie som hänger ihop. Om jag då bara sålde en av dessa så skulle serien spräckas. Så mycket för min egen skull, att kunna behålla helheten, började jag också att skriva några rader till varje akvarell och beslutade att om jag gick i land med projektet så skulle jag även göra en bok med samtliga 377 akvareller. Det blev nämligen så att jag gjorde även en större akvarell för varje månad.

Bokformat 25 x 31 cm med 405 sidor. Boken är endast tryckt i så många exemplar som det finns akvareller, alltså 377 ex. En bok följer varje akvarell.

Vill du se samtliga akvareller så klicka här och du kommer till bloggen 365 plus 12 akvareller. Där kan du välja vilken månad du vill titta på.